Fruitmarkt
Door: derjanwesterveen
Blijf op de hoogte en volg Derjan
05 Juni 2010 | Ecuador, Quito
Aan het einde van de zaterdag weer eens wat schrijven voor op de weblog. Het gaat goed met mij. Afgelopen week is goed bevallen. De ochtenden taalcursus gehad en de middagen afgewisseld met wandelingen in de buurt.
Zondagmiddag ben ik naar Guapulo gelopen (een uur) en heb daar een feest bekeken. Vanuit de kerk werd een Maria-beeld naar buiten gebracht, waar bloemen op werden gegooid. Ze liepen rond en toen werd er een dans getoond o.l.v. trommels en trompetten. Dat schijnt hier vaker te gebeuren op zondagmiddag. Een leuk tafereel. Onderweg heb ik ook foto’s gemaakt. Deze zal ik op www.picasaweb.com/derjanwesterveen zetten.
Steeds wordt ik wat meer vertrouwder met het leven hier. Omdat ik hier vrij kan rondlopen, kan ik hier vanaf de school steeds weer wat nieuws ‘ontdekken’. Er zijn veel mogelijkheden om naar huis te lopen, aangezien de straten hier in blokken zijn aangelegd en ik zeg maar ‘diagonaal’ moet lopen. Maandag naar de ‘Arc de Triomph’ gelopen, of iets wat daar op moest lijken (zie foto). Een andere dag op zoek gegaan naar ‘lamina’s’: A4-tjes met plaatjes en de Spaanse namen. Zoals de specifieke gerechten van Ecuador, of verschillende kledingstukken. Handig als hulpmiddel bij het Spaans leren.
Woensdag naar het café gegaan van de organisatie waar ik voor ga werken. Er waren ‘artesanias’ (handgemaakte dingen) en uiteraard chocola te koop. Heerlijk genoten van een brownie met echte chocolademelk. Voor de duidelijkheid: ik ga werken in een chocoladefabriek in Salinas (vlakbij de berg ‘Chimborazo’) en ga ook naar de cacaoplantages in Tena, en dat over 2 weken.
Vrijdag met de ‘profesor’ (leraar) naar de super ‘mercado’(markt) gegaan. Dit vond ik heel interessant. Me gusta! In de ‘supermercado’ werd vanalles vers verkocht. Je kon er je lunch eten, maar het kon ook vers worden gemaakt om mee te nemen. Lekker om die varkenskoppen te zien liggen. In deze hal waren wel 15-20 verschillende verkopers die hun fruit probeerden te slijten. Veel nieuwe soorten fruit. Ooit deze soorten fruit in de winkel zien liggen: granadilla, maracuya, guayabe, babaco, chirimoya, tuna, taxo, guanabana, naranjilla, uvillas of zapote? Ik nu wel ;) Een hele selectie gekocht voor kleine prijsjes en nu kan ik die mooi thuis proeven. Verder waren er allerlei soorten vleesdelen te koop: poten, darmen, lever,oftewel best wel verschillend met Nederland. Verderop verkochten ze bloemen, groenten, kleding, zelfgemaakte pollepels, spaarpotten en snoep. Er waren ook wel merkartikelen te koop, maar dit was in een vestiging aan de andere kant van de straat.
Vandaag naar het zuiden van Quito geweest. 2 uur in de bus voor $0,25. Ideaal, zo goedkoop! Het meest zuidelijke plekje waar ik ooit in mijn leven ben geweest :). Ik heb samen gereisd met 2 stafmedewerkers van een studentenvereniging die is aangesloten bij IFES, waar onze studentenvereniging in Den Bosch ook bij is aangesloten. Veel studenten hadden helaas afgehaakt. De studente waar het bij in huis was bleef over, samen met het stafechtpaar en familie en vrienden. Het was weer leuk om het familieleven hier te ervaren, de gastvrijheid bij het ontmoeten en bijvoorbeeld tijdens het eten, het Ecuadoriaanse eten, de overeenkomsten in de studentenverenigingen en het was mooi om andere christenen te ontmoeten.
Ze willen meer ontmoetingen organiseren, en ik hoop dat ik de komende vrijdagavond weer studenten kan ontmoeten voor Bijbelstudie, bidden en gezelligheid, maar dat zal in een universiteit zijn, dichtbij mijn huis.
Morgen is het de bedoeling dat ik om half 8 wordt opgehaald, waarna ik samen met Matthijs (de Nederlander in Quito) ga wandelen in de bergen. Het wordt vast wéér een mooie dag! Nu eerst maar eens slapen!
Hasta luego!
P.S.: Omdat ik doordeweeks niet veel bijzonders beleef, schrijf ik ook niet zo vaak op de weblog.
06 Juni 2010 - 07:09
Pmd:
hey broer,
leuk verhaal weer!
(misschien moet je het gaan uitgeven in boekvorm :-)
gr pmd -
09 Juni 2010 - 10:05
AnneMarie:
Hai Derjan, hier even een berichtje van mij, jongste zus van Matthijs. Erg leuk om je verslagen te lezen.Fijn dat Matthijs (of Thijs voor het gemak) je een beetje helpt wegwijs te worden in dat mooie land. Ik ben jaloers op je dat je zo lang mag genieten van de fantastische omgeving en mensen daar. Geniet ervan. Wil je de groeten en een grande abraso doen aan Thijs en Olga en Victor en de andere familie? Dank je wel. Groet van AnneMarie. -
09 Juni 2010 - 12:15
Frea:
Hola Derjan!
Vakantieganger!!! ;-)
een beetje de hele tijd reizen voor weinig geld jij! hahaha Stuur die chauffeur ff hierheen, dan kost het me ook niet zoveel!
Maar goed dat je het al een beetje spreekt dat spaans, altijd handig een extra taal.
Je mist trouwens helemaal niks hoor! Misschien heb je Joran vd Sloot wel ergens daar zien lopen maar voor de rest is hier weinig nieuws eigenlijk... En het weer is ook niet echt positief....regen, regen en regen...
Hasta Luego!
Ciao mie goeboe! -
10 Juni 2010 - 15:03
Renate:
Hee Derjan!
Hoorde gister op de verjaardag van mn moeder dat je nu voor 3 mnd stage in Equador zit, gaaf zeg! ik dacht dat het een paar weken vakantie was ;) Maar je woont daar dus echt een tijdje..:) leuk om te lezen en et land ziet er mooi uit op de foto's! Geniet er van, voor je't weet is het al voorbij! Succes met je spaans en stage, groetjes Renate -
11 Juni 2010 - 06:00
Ben En Nora:
He Derjan,
Wat leuk dat we jou site ook even kunnen bewonderen! geniet van het leven daar en van die heerlijke vruchten. Meestal kunnen ze daar lekkere sapjes van maken! -
14 Juni 2010 - 03:43
Laura:
Hoi!
En en en ? Hoe smaakte het fruit? Was het een beetje te pruimen? ;)
Heb je vrijdag nog andere studenten ontmoet?
Het is echt goedkoop reizen daar zeg!
Al in de oranje stemming? Hihi.. Leeft dat daar ook een beetje of niet? Nou wij gaan vanmiddag in ieder geval kijken!
Suc6!
Bye
Laura -
17 Juni 2010 - 10:20
Joke Leijssenaar:
Hallo Derjan, leuk om zo e.e.a. van je te horen en te zien. Het is wel een hele beleving in zo'n land waar veel anders is. Een mooie natuur. Wat je dan allemaal ziet! er zit alweer 1/3 van je tijd op. Spreek je al goed Spaans en werk je nu ook al in de fabriek? Hoe warm is het daar? Ik lees nog wel weer een keer. Wel fijn dat je ook nog ned. kunt spreken. Veel plezier en doe voorzichtig. Hartelijke groeten, tante Joke en oom Goos