Dagelijkse dingen in Tena - Reisverslag uit Tena, Ecuador van Derjan Westerveen - WaarBenJij.nu Dagelijkse dingen in Tena - Reisverslag uit Tena, Ecuador van Derjan Westerveen - WaarBenJij.nu

Dagelijkse dingen in Tena

Door: derjanwesterveen

Blijf op de hoogte en volg Derjan

02 Juli 2010 | Ecuador, Tena

Het land is hier wel heel mooi. Echt regenwoud, al binnen 5 minuten van waar ik woon. Ik woon er ook al in, maar dit gedeelte wordt bewoond. Cacao, bak-bananen, veel fruitbomen, en in het regenwoud dichte begroeiing. Gecombineerd met rivieren en heuvels.
Ik heb nog geen planten/dieren gezien die hetzelfde waren als in NL. Nu is het hier donker (ik typ deze weblog ‘s avonds zodat ik hem morgen op het werk kan plaatsen) en ik hoor allemaal geluiden. In het begin dacht ik: dit is het echte regenwoud. Het lijken krekels, maar dan nog feller. Het is een constant geluid, het zou een apparaat kunnen zijn wat steeds piept. En af en toe een geluid wat van een telefoon zou kunnen zijn. Gisteren deed zo’n geluid me denken aan een wekker. Aan de kleine haperingen tussendoor was te horen dat het een dier was. Bijzonder die geluiden.

Aan warmte heb ik hier gebrek, maar aan regen ook niet! De regen is veel extremer dan de warmte. Het huis waarin ik verblijf is bedenkt met golfplaten en gebouwd van hout. Isolatie is niet nodig; het raam(ramen) staat altijd open. Door die harde regen op die golfplaten moet je je stem verheffen om elkaar te kunnen verstaan. Megaveel water. De grond is daar wel op ingesteld, want veel wateroverlast is er niet. Behalve dat ik soms met laarzen aan naar de WC/douche moet, omdat dan overal 10-20 cm water staat. Vanmiddag was het meeste al weer weg.
Het huis staat op palen (1m), dus we hebben in huis geen last van het hoge water.

Ook grappig zijn al die dieren hier. De meeste mensen houden kippen en hebben een hond volgens mij. Die lopen beide gewoon over straat. Maandagmorgen gingen we met de auto over een grote weg (provinciale weg zeg maar) en moesten we oppassen voor honden die lagen te zonnen op straat zonder weg te lopen, en overstekende kippen.
Ook al verschillende transportmiddelen uitgeprobeerd. Wat dacht je van met 100 km/u achterop de pickup, op de zijkant van de bak zitten en vasthouden aan het frame dat op gelijke hoogte zit als het dak, en met het hoofd dus boven het dak uit. Goed vasthouden in de bochten.
Of achterop de motor, zonder helm en met slippers aan. Ik steek standaard een kop uit boven de bestuurder.
Zaterdag zijn we naar Pujo geweest. Het regende en ik moest als enige achterin. Een kuipstoeltje achterin de bak, met de rug tegen de cabine, en een gevoerd regenpak aan. Leuk om eens een keer mee te maken. O ja, de rit kostte 2 uren, dus een stoel was wel nodig ;). Vasthouden aan het frame.
In Pujo zijn we naar een winkel geweest met kapstokken, nou ja, platen met gleuven waar haken en stangen aan zijn te bevestigen. Ik denk dat we die in Hoogeveen zo ergens kunnen kopen, bij een Gamma ofzo. Maar toch was er niet zo’n winkel in Tena, terwijl Tena toch vrij groot is. En de winkel was niet eens zo groot. De oppervlakte was zo groot als een huis, met een zagerij erbij. Raar dat de verdeling van winkels zo ‘oneerlijk’ is. In de buurt van mijn gastgezin heb ik bijvoorbeeld de keus uit meer dan 15 kleine ‘supermarktjes’ binnen 5 minuten lopen.
In Puyo 2 keer uit eten geweest. Eerst om 3 uur voor de almuerzo (lunch) en toen om 6 uur nog voordat we weer teruggingen. We hadden nog een lange toch voor de boeg. 2 x €2,- p.p. voor soep (met aardappel, kippenpoten (letterlijk), rijst met vis, saus en een beetje sla en een sap die vers gemaakt was. Mooi voordelig.
Op de terugweg in de bak gelegen en sterren gekeken. Lekker relaxen en niet veel wind onderin die bak.

Zondag een kerk bezocht hier in de buurt. Mooi om andere christenen te ontmoeten. ’s Middags wezen zwemmen met jongeren uit de kerk. Er is die dag oneindig vaak gezegd dat ik zo ‘alto’ ben. Ik vál ook op als ik boven iedereen 1 of 2 koppen uitsteek. Maar ja, ik ben Nederlander, of ik ben het niet.

Door de week werk ik bij Kallari, op het kantoor. Toto nu toe veel vertaald, onder andere naar het Nederlands. Het zou leuk zijn als Kallari met mijn hulp producten kan verkopen in Nederland. Ik ben benieuwd.
Binnenkort hoop ik met Ulrich bezig te gaan met de Fair Trade certificering. Iemand moet daarvoor nog een of andere lijst geven, maar heeft het druk… Dus wij doen nu andere (minder belangrijke) dingen.
Het is ook wennen hier op het kantoor. De tijden zijn ‘flexibel’, van kwart voor 9/half 10, tot half 6/6 uur. Wel lekker als je zo relaxt kan doen. ’s Morgens wordt er (in vergelijking met Nederland) veel tijd besteed aan de bereiding van het ontbijt: rijst met iets hartigs of pannenkoeken, en thee of een rijstdrank. Soms wordt er geen ontbijt gemaakt en maak ik zelf wat, of koop ik brood bij de overburen in de supermarkt, die dan al open is. Ideaal!
’s Middags weer een warme maaltijd als lunch. De meesten gaan daarom rond 14-15 uur naar huis.

Tot de volgende keer.

Chao,
Derjan

• 07 Juli 2010 - 11:34

Mevr Neutel:

Hallo Derjan.

Ik heb net je verhalen even door gelezen maar volgens mij heb je het best naar de zin in het verweggiestan.
    Geniet er nog maar goed van want zie dat je er over 48 dagen al weer.

Fijne tijd nog.